Росія готується до наступу в районі Харківщини та Сумщини - ГУР

У Головному управлінні розвідки повідомили, що росіяни можуть планувати атаку в районі Харківської та Сумської областей на півночі сходу України. Проте вони не мають достатньо сил для захоплення обласних центрів.

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький заявив про це у інтерв'ю The Economist.

Він повідомив, що час наступу росіян на Донбасі залежить від української оборони, але основна атака може початися наприкінці травня або на початку червня.

За даними Головного управління розвідки, Росія розміщує на території України 514 тисяч військових. Ця цифра перевищує оцінку головнокомандувача НАТО Крістофера Каволі, який місяць тому заявив про наявність 470 тисяч російських військових.

Північне угруповання Росії, яке знаходиться біля Харкова на кордоні, налічує 35 тисяч осіб, але ця кількість може збільшитися до 50 тисяч - 70 тисяч військових. Також Москва формує резерв в розмірі від 15 тисяч до 20 тисяч осіб в центральній частині Росії, які можуть бути задіяні в бойових діях.

Всі ці сили недостатні для захоплення великого міста, але можуть виконати менші завдання.

"Швидке входження і виходження - можливе. Але захоплення Харкова або Сум - це зовсім інша справа. Росіяни це розуміють. І ми теж", - сказав Скібіцький.

Джерело: ТСН