Росія хоче використати досвід війни у ​​В'єтнамі проти США в Україні цієї весни, - генерал Кларк

Під час війни у ​​В'єтнамі, де американці воювали на боці Півдня, США програли війну за громадську думку у своїй країні. Це те, чого хоче досягти і Росія в Україні.

Про це колишній командувач НАТО в Європі генерал Уеслі Кларк сказав в інтерв'ю CSIS.

"Я повертаюся до війни у ​​В'єтнамі, і я трохи старший за вас. Я був в Оксфорді в 1968 році, коли стався наступ Тет, і якраз перед цим, за кілька місяців до цього, американський командувач сказав:

"Наприкінці тунелю видно світло. Ми успішні у В'єтнамі, скоро все закінчиться".

Раптом сталося те, що виглядало як катастрофа, і звідки з'явилися ці неймовірні сили, які врешті захопили великі частини північної частини Південного В'єтнаму, навіть проникли в американське посольство і наші авіабази.

І в американських ЗМІ це було подано як катастрофічну поразку для Сполучених Штатів. Ну, насправді це була військова поразка для іншої сторони. Але ми програли війну в громадській думці", - сказав він.

Генерал зазначив, що Путін та його оточення не можуть не бачити подібні історичні паралелі.

"І багато з підтримки Сполучених Штатів України було засноване на ідеї, що ці хоробри, сміливі українці можуть показати великим, злим росіянам, що вони не всемогутні, демократія переможе.

Але пам'ятаємо, як під час Тет ця підтримка В'єтнаму була підкошена. І єдине, що ви повинні поважати у Володимира Путіна та його російської розвідувальної мережі, це те, що вони пам'ятають історію, і вони бачать це, і вони дивляться на це, і вони хотіли б повторення Тета навесні 2024 року", - додав Кларк.

Візлі Кларк наголосив, що війна в Україні зараз перебуває на дуже небезпечній стадії.

Генерал також заявив, що поразка України стала б катастрофою для НАТО, важливо зупинити Росію.