Українські фермери втратили до 100% урожаю фруктів та овочів через заморозки

Українські фермери втратили до 100% урожаю фруктів та овочів через заморозки

Травневі нічні заморозки ламають спини садівникам і фермерам

Травневі морози, які торкнулися не лише садівників, але й фермерів, вчинили непоправну шкоду вирощеним овочевим культурам. За даними EastFruit, урожай деяких фруктів може зазнати 50% або навіть 100% втрат.

Західні області України останні кілька днів стикалися з нічними температурами, що опускалися до -5 градусів Цельсія, що є небезпечно для ранніх сортів плодових і ягідних рослин. Втім, пізніші культури виявилися менш піддаємими заморозкам.

Садівники зі сходу країни розповіли про 30% втрат урожаю яблук і навіть більші втрати груш. У Дніпропетровщині, Полтавщині та Запоріжжі заморозки зачепили окремі плодові культури, знижуючи температуру до -3 градусів. Це є критичним значенням для молодих часток рослин.

Деякі господарства повідомили про практично повну втрату майбутнього врожаю слив та 50% втрат майбутнього врожаю черешень. Крім того, сильно постраждали майбутні врожаї кабачків, огірків та капусти середніх сортів. Фермери планують закласти нові посіви капусти, оскільки ще є можливість для вегетації.

В результаті цих змін на ринках почали зростати ціни на тепличні огірки. Також вартість моркви та цибулі у супермаркетах зросла вдвічі.

Читайте також: