Росіяни влізли в рекордні борги перед банками

За період дев'яти місяців 2023 року було видано кредитів на суму понад 101,2 трлн рублів, що стало рекордом. Цю інформацію повідомляють російські ЗМІ, посилаючись на дані Центробанку.

Загальний обсяг кредитів зросли на 19% за цей період, при цьому основну частину становить кредити бізнесу - 70,5 трлн рублів. Кредити для населення складають 30,7 трлн рублів, при цьому більше половини з них припадає на іпотечні кредити - 17,1 трлн рублів.

Зазначається, що зростання обсягів кредитів відбувається в більш розгорнутому темпі, ніж зростання доходів населення, що призводить до збільшення боргового навантаження.

Особливо тривожною є ситуація на ринку іпотечних кредитів: за останні 12 місяців їх приріст перевищив 32%. При цьому середні доходи населення збільшилися на 8,2% за другий квартал 2023 року.

Варто зазначити, що інфляція в Росії досягла 6% у вересні 2023 року, це є збільшення порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це зростання спричинене підвищенням цін на продукти харчування та пальне. Великий рівень інфляції приведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні.