Епідсезон в Україні почався: як уберегтися від небезпечних вірусів

Епідсезон в Україні почався: як уберегтися від небезпечних вірусів

Щороку в Україні фіксується приблизно шість млн випадків інфекційних захворювань, 98% з яких припадають на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

"У світі, де стрімко поширюються ці хвороби, вакцинація стає необхідною та важливою частиною глобального здоров'я", каже лікарка сімейної медицина Анна Сєрова.

Незалежно від віку чи статі, вакцини від грипу та Covid-19 можуть значно зменшити ризик зараження й важких ускладнень, а також допомогти зупинити поширення вірусів у спільноті.

Подписывайтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Вакцинація важлива не лише на особистому рівні, а й на рівні громади та нації в цілому. Це ефективний спосіб запобігти епідеміям та зберегти здоров'я тисяч людей.

Проєкт USAID "Розбудова стійкої системи громадського здоров'я" є важливим інструментом цієї боротьби. Його мета забезпечити всі верстви населення якісними медичними послугами та вибудувати довіру до вакцинації.

Щеплення бажано зробити до початку циркуляції сезонних вірусів, щоб сформувалася достатня кількість антитіл

Медики попереджають, що сезон інфекційних захворювань, Covid-19 і грипу цьогоріч очікується важчим, ніж торік. Бо хвороби вражатимуть українців одночасно.

"Щеплення бажано зробити до початку циркуляції сезонних вірусів, щоб сформувалася достатня кількість антитіл. Для чого потрібно приблизно два тижні. Однак вакцинуватися можна й пізніше, навіть якщо уже зафіксовані сезонні спалахи", наголошує лікарка.

Важливо знати, що вакцинація від грипу не захищає від Covid-19 і навпаки. Згідно з рекомендаціями фахівців, щеплення проти обох цих захворювань можна проводити в один день або з мінімальним інтервалом.

Особливу увагу варто звернути особам, які входять до груп ризику. До них належать люди віком від 60 років, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, а також лікарі, вчителі та військовослужбовці.

Вакцинація від коронавірусу залишається безкоштовною для всіх охочих. У наявності майже п'ять млн доз вакцини для дорослих та окремі вакцини для дітей.

Це наш шанс зупинити поширення смертельних вірусів і покращити якість життя.

Інфекція Covid-19 перейшла до категорії сезонних захворювань.

Водночас пік зростання захворюваності на грип та Covid-19 може припасти на жовтень, йдеться в недавній заяві головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна. Коронавірус в Україні лікуватимуть тепер нарівні з грипом та іншими сезонними респіраторними інфекціями, повідомив Центр громадського здоров'я.

Читайте также: