Шахраї "розводять" українців під виглядом виплат допомоги: як не потрапити в пастку

Шахраї розводять з шахраями
Шахраї розводять з шахраями

Українців попередили про шахраїв, які пропонують "виплати" від держави та благодійників.

У наш час, коли технології розвиваються швидко, а життя стає складним, шахраї знаходять нові способи обдурити довірливих громадян. Особливо вразливі люди в кризових ситуаціях, коли шукають допомогу. Українцям потрібно бути обережними, оскільки зараз шахраї привласнюють гроші, використовуючи схеми нібито надання грошових виплат.

Ця схема працює таким чином: зловмисники розповсюджують повідомлення різними інформаційними каналами – у соціальних мережах та месенджерах – про можливість отримання допомоги, зокрема в рамках програм є-Підтримки, Дії, допомоги від ЄС, від представників ООН, різних програм міжнародних організацій та благодійних фондів.

Зловмисники розсилають повідомлення з підступними посиланнями, які ведуть на підроблені сайти, що імітують офіційні портали держустанов, міжнародних організацій та благодійних фондів.

На цих фальшивих сайтах є посилання, які перенаправляють користувачів на сторінки, що імітують інтернет-банкінг українських банків. Тут людей просять увійти до "особистого кабінету" та ввести конфіденційні дані: номер телефону, ПІН-код, пароль від онлайн-банкінгу та SMS-код підтвердження.

Після введення цих даних, людина стає жертвою шахраїв, які отримують доступ до її банківських рахунків.

Також шахраї можуть створювати сторінки у соціальних мережах, де обіцяють допомогу українцям, які потрапили у фінансову скруту. Вони просять сплатити 300 гривень за доставку гуманітарної допомоги.

Тому треба пам'ятати, що пропозиції отримати грошові виплати через чат-бот або за допомогу, що потребує оплати державним митом, є шахрайськими схемами.

Щоб не стати жертвою шахраїв, треба дотримуватися таких правил:

  • отримувати інформацію тільки з офіційних джерел;
  • не переходити за сумнівними посиланнями;
  • тримати в секреті номер картки та пін-код, логін та пароль до інтернет-банкінгу, коди банку та оператора;
  • не вводити реквізити платіжних карток на підозрілих сайтах.

Також варто користуватися службами кіберполіції та сервісом CheckMyLink для перевірки посилань та сайтів.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв'язку на сайті кіберполіції.

Нагадаємо, українців попередили про нові схеми шахраїв. 

Читайте також