Салліван: Путін здобув помітну перемогу на полі бою через бездіяльність Конгресу

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив про те, що через бездіяльність Конгресу в українців закінчується зброя, а в Авдіївці українські війська не мали боєприпасів, щоб зупинити Росію.

Українські війська були змушені відійти з міста на сході України, де вони воювали з Росією протягом багатьох місяців, що дало (президенту Росії Володимиру) Путіну першу помітну перемогу на полі бою. Багато в чому це сталося тому, що в Україні закінчується зброя через бездіяльність Конгресу
, - сказав Салліван.

13 лютого Сенат схвалив законопроєкт, що передбачає допомогу союзникам США, зокрема Україні, Ізраїлю та Тайваню обсягом 95,34$ млрд, з яких 60$ млрд передбачено для Києва. Після того документ має розглянути Палата представників, яка повернеться до роботи 28-го лютого.

Кожен день затримки в Конгресі шкодить інтересам національної безпеки Сполучених Штатів. Ми все частіше отримуємо повідомлення про те, що українські війська заощаджують боєприпаси на передовій, оскільки російські війська продовжують атакувати як з землі, так і з повітря, намагаючись виснажити українську оборону, над створенням якої ми так багато працювали протягом останніх кількох років
, - сказав Салліван.

Радник Білого Дому зокрема зауважив, що продовження допомоги Україні - як у стратегічних, так і економічних інтересах Америки.

Зброя, яку ми відправляємо в Україну, виготовляється в Америці американськими робітниками в 40-ка штатах нашої країни. Це також у наших стратегічних інтересах або холоднокровних інтересах національної безпеки - допомогти Україні протистояти жорстокому вторгненню. З історії ми знаємо, що коли диктаторів не зупинити, вони продовжують наступати. Вартість для Америки зростає, а наслідки стають дедалі серйознішими для наших союзників по НАТО та інших країн
, - запевнив Салліван.

На питання журналіста щодо альтернативних шляхів допомоги Україні, як то надання позики, Салліван відповів, що не вважає таку альтернативу прийнятною. Радник Білого Дому зауважив, що Сенат за підтримки переважної більшості двох партій минулого тижня, підтримав пакет, який включає як військову і економічну допомогу, так і економічну допомогу у формі грантів.

"Просити Україну взяти на свої плечі значну суму боргу прямо зараз, коли вона бореться за своє життя, - ми не вважаємо це найкращим шляхом вперед. Ми вважаємо, що пакет, який ми розробили, і за який проголосували сенатори, як демократи, так і республіканці минулого тижня, є правильним пакетом", - наполягає Салліван.

Джерело: Голос Америки