СБУ викрила нові схеми ухиляння від служби. Як вони працювали

СБУ викрила нові схеми ухиляння від служби. Як вони працювали

Служба безпеки виявила та припинила функціонування чотирьох схем ухилення від мобілізації, що діяли в Одеській, Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Одна з цих схем передбачала фіктивні одруження з особами інвалідністю. Служба безпеки повідомила, що організатори цих схем вимагали від військовозобов'язаних гроші в обмін на уникнення призову та можливість виїхати за кордон. Це робилося за допомогою підроблених документів або обхідом контрольно-пропускних пунктів. Вартість такої послуги залежала від терміновості виїзду та способу перетину кордону і становила від 3 до 12,5 тисяч доларів.

Благодаря оперативній роботі Служби безпеки, був запобіжено нелегальному переправленню понад 100 потенційних призовників до країн Європейського Союзу.

Також, в Одесі був арештований місцевий злочинець, який за гроші надавав можливість одруженим чоловікам уникнути мобілізації через оформлення фейкової інвалідності їхнім дружинам. Некорейспондентним особам, зловмисник допомагав "зареєструвати" фіктивні шлюби з жінками, що мали інвалідність. Він обіцяв швидке проведення укладання такого шлюбу.

На Закарпатті було затримано особу, яка переправляла ухилянтів до сусідньої країни через прикордонну річку. Рятувальні жилети включалися в суму "послуг". Максимальна пропускна здатність такого каналу нелегальної міграції становила п'ять осіб на тиждень.

Також, в Івано-Франківській області були затримані двоє фігурантів. Один з них був посадовцем місцевого військкомату, а інший - його спільником. Вони переправляли ухилянтів за кордон у якості водіїв міжнародних рейсів. Для цього злочинці використовували незаконні засоби доступу до системи "Шлях".

Крім цього, були виявлені два лікарі-психіатра, які "продавали" своїм клієнтам фіктивні важкі діагнози, пов'язані з розладом психічного здоров'я, за гроші.

Військова контррозвідка Служби безпеки викрила на Київщині ще одного співробітника російського ГРУ. Це призовник, який був мобілізований до Національної гвардії. Агресор за допомогою популярної ігрової інтернет-платформи дистанційно залучив його до співпраці.

Читайте також: