Сікорський попередив США про наслідки, якщо Конгрес не ухвалить допомогу Україні

Сікорський: незатвердження допомоги для України США матиме наслідки для американських альянсів всього світу

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський попередив про серйозні наслідки для американських альянсів по всьому світу, якщо Конгрес США не затвердить понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні. Він заявив це в інтерв'ю на телеканалі Bloomberg Television.

"Якщо додаткова допомога не буде надана, а союзники США будуть розчаровані і зрозуміють, що Сполучені Штати можуть бути не в змозі допомогти, навіть якщо головнокомандувач хоче цього, це матиме значні наслідки для всіх американських альянсів по всьому світу", - заявив Сікорський.

За словами політика, деякі країни знижуватимуть ризики, а інші будуть розглядати можливість розробки власних ядерних програм.

Це застереження знову стало актуальним на тлі невдалої спроби Європейського Союзу надати Україні мільйон снарядів до кінця березня. За словами Сікорського, Європа наближається до своєї цілі, але наразі її запаси становлять лише 850 тисяч снарядів.

Політик також висловив свою критику щодо заяви Трампа про те, що Росія може напасти на країну-член НАТО, яка не виконує своїх витрат на оборону перед альянсом. Сікорський наголосив, що Польща витрачає на оборону більше 3% від свого економічного виробництва, що перевищує цільовий показник НАТО в 2%.

"Зобов'язання НАТО щодо взаємної оборони було застосовано лише один раз - після терактів 11 вересня в США. І ми всі згуртувалися навколо нього. Польща відправила бригаду в провінцію Газні в Афганістані, і ми не виставили рахунку Вашингтону. Військовий альянс - це не сусідська охоронна компанія", - підкреслив Сікорський.

Джерело: ZN.UA