«Сіськадовська». Психологиня пояснила природу останніх скандалів із гумористичними телешоу

Українці змінили сприйняття гумору: фахівці розповіли про вплив висміювань на суспільство

Кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе розповіла, що останні події пов'язані з пародіями та висміюваннями стали приводом для серйозних роздумів про гумор у сучасному суспільстві. Зараз гумор відіграє психотерапевтичну роль та допомагає відреагувати на травматичний досвід через сміх. Водночас з'являється чутливість до жорстокого гумору та сексизму, які викликають обурення в соцмережах.

Сприйняття гумору залежить від суспільно-політичної ситуації. Війна та інші складні події роблять сприйняття таких жартів неприйнятними, оскільки у людей з'являється відчуття несправедливості та незрозуміння. Наприклад, пародія на мешканців окупованого Скадовська викликала скаргу до Комісії з журналістської етики та була видалена з програми.

Аналізуючи сучасне суспільство, слід зрозуміти, що гумор є важливим механізмом вираження, але не може образливо порушувати чутливість людей. Такі роздуми допомагають змінити відношення до гумору та створити більш відкрите та толерантне суспільство.

«Гумор для нас дуже потрібний. Водночас з'являється посилена чутливість до низькосортного гумору, сексизму. Я не можу сказати, що все населення не сміється з цих жартів, велика частина сміється. Можливо, більш гучно звучать у соцмережах оці обурення, люди раніше би просто промовчали і пройшли повз. Не сподобалось – вимкнули. А зараз вони висловлюють обурення», – наголосила Ірина Губеладзе.