Скандал з куртками для ЗСУ: їх можна було б купити дешевше

Скандал з куртками для ЗСУ: їх можна було б купити дешевше

З'являються підтвердження того, що Міністерство оборони придбало куртки для ЗСУ у турецької компанії Vector avia за завищеними цінами.

Ці куртки можна придбати за меншу ціну, передають "Наші гроші".

Одним із власників фірми є Олександр Касай племінник нардепа від "Слуги народу" Геннадія Касая.

"Попри спроби Міністерства оборони України подати історію з закупівлею турецьких курток як щось близьке до ринкових реалій це не так. Ось кілька прикладів того, що ціна 86 доларів за куртку це супермаржинальна оборудка ціною в 30 мільйонів доларів. Ось куртка за 68 доларів у перерахунку з турецьких лір (курс одна ліра коштує 3,8 центів). Ось куртка і штани за 55 доларів. Ось куртка за 39 доларів", йдеться у повідомленні.

У турецькому інвойсі куртки оцінили у $29, але у документах Міноборони значиться ціна $86 за штуку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Куртки з турецької поставки вже з'являлись у продажі на OLX по 1 тис. грн або $27 за куртку. Їх вже розпродали.

За даними "Наших грошей", з поставки розміром $30 млн, куртки щонайменше на $9 млн мали вагу менш ніж 1,5 кг. Таку вагу назвав нормальною для зимових курток заступник міністра оборони Денис Шарапов на засіданні антикорупційного комітету ВР.

"Можливо, у тому числі є і ті 50 тисяч курточок, які, за словами Шарапова, так і залишились лежати на складах, бо з якоїсь причини Міноборони не передало їх бійцям на фронт. Можливо, якість цих курточок і відповідає ціні 27 доларів за штуку риб'яче хутро, не призначене для української зими. Можливо, ця якість відповідає висновку Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, який встановив, що "поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням", додають "Наші гроші".

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін додав, що якби міністр оборони Олексій Резніков пошукав турецькі куртки через інтернет, то знайшов би не за $86 за штуку, а за, наприклад, за $50.

"Натомість Міноборони саме знайшло компанію племінника депутата від "Слуги народу" (з оборонного комітету ВРУ) і купило в нього куртки вдвічі дорожче. Таким чином Резніков переплатив на цьому контракті мінімум 6,5 мільйонів доларів бюджетних коштів. На ці гроші можна було купити дві тисячі "Мавіків", але Резніков подарував ці 6,5 мільйонів доларів компанії племінника народного депутата від влади", вказав він.

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк додав, що у наведених Шабуніним цінах у роздріб закладений ПДВ, а на експорт його немає. Тож гуртом було б ще дешевше.

Про скандальні закупки комплектів одягу для ЗСУ розповіли на засіданні антикорупційного комітету при Верховній Раді.

Міністр оборони Олексій Резніков на нього не прийшов. Виступав його заступник Денис Шарапов.

Очільник слідчої комісії Верховної Ради Ярослав Железняк сказав, що в історії закупки задіяли схему поламаного інвойсу.

Він продемонстрував рахунок з турецької митної бази, де вказана ціна на куртки і штани. Вона втричі менша, ніж в документах Міноборони.

Читайте також: