"Щоб отримати виграш, вам потрібно купити товар": як шахраї видурюють гроші

Шахраї часто здійснюють дзвінки й повідомляють про виграш у великій сумі грошей – наприклад, 300-400 тисяч гривень. Після цього шахраї стверджують, що для отримання виграшу необхідно придбати певні товари. Міністерство юстиції попереджає про таку шахрайську схему.

Шахраї можуть просити жертви надати їм свої персональні дані – прізвище, ім'я, місце проживання та інше. Після отримання цих даних шахраї повідомляють, що дані переможця зареєстровано й з ним зв'яжуться після їх обробки.

Через декілька днів шахраї знову зв'язуються з жертвами й повідомляють, що їхні дані вже оброблено і переможцю нараховано виграш у кількасот тисяч гривень. Але для отримання виграшу жертві потрібно купити певну суму товарів – приблизно від 600 до 1200 гривень. Шахраї пропонують забрати ці товари в найближчому відділенні пошти та оплатити їх перед отриманням виграшу.

Коли жертва вимагає спочатку отримати виграш або сплатити за товар за рахунок частини виграшу, шахраї відмовляються. "Звісно, що жодних виграшів шахраї сплачувати не збираються, а намагаються просто видурити кошти у довірливих людей", – пише Міністерство юстиції. Тому необхідно бути обережним і не реагувати на такі шахрайські дії.

Щоб уникнути подібних шахрайських схем:

  • Не передавайте свої персональні дані стороннім особам, оскільки шахраї можуть їх використати для інших злочинів.
  • Краще дізнатись більше деталей про юридичну особу, яка пропонує вам виграш. Запитайте їхню юридичну адресу, контакти, код ЄДРПО і т. д. Потім перевірте ці дані, оскільки шахраї зазвичай вигадують всю інформацію.
  • Якщо ви плануєте купити товари в Інтернеті, краще обирати сплату після отримання.
  • Знайте, що шахраї можуть змінювати номер телефону за допомогою спуфінгу. Тому було б мудро перевіряти кожен дзвінок і не відповідати незнайомим номерам.

Наслідуйте ці поради, щоб уникнути стати жертвою шахрайства. Будьте уважними!

Приєднуйтесь до нашого телеграм каналу новин - INKORR

Держспецзв'язок ділиться інформацією про ознаки фішингових розсилок.

Читайте також: