Щоб розв’язати проблему боргів на енергоринку, Мінфін має виконати розпорядження уряду, – експерт

Міністерство фінансів повинно вирішити проблему взаємних боргів на енергоринку, які вже складають понад 60 млрд грн та загрожують нормальному протіканню опалювального сезону. Про це економічний експерт Борис Кушнірук написав у своєму пості на Facebook.

Кушнірук відзначив, що проблема взаємних боргів на енергоринку розміром понад 60 млрд грн залишається нерозв'язаною, хоча вже середина листопада. Вирішення цієї проблеми безпосередньо впливає на успішний протікання опалювального сезону в Україні.

Експерт також зазначив, що компанія "Енергоатом", завдяки успішній ремонтній кампанії, забезпечує доступні ціни на електроенергію для населення та повністю виплачує поточні платежі та закриває борги минулих періодів. Однак, частина боргу на суму близько 17 млрд грн виникла в 2022 році через окупацію Запорізької АЕС, що приносила компанії 40% доходів. Згідно з постановою Кабінету Міністрів №483, Міністерство фінансів має визначити джерела фінансування та порядок компенсації учасникам ринку, на яких покладено ПСО, тому Мінфін повинен виконати цю постанову, щоб вирішити проблему боргів на енергоринку.

Раніше компанія "Енергоатом" закликала Мінфін визначити джерела покриття витрат на підтримку тарифу для населення.