Шойгу відзначив "дивну групу" формувань - ISW

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу прагне виділити російських командувачів, які виконують накази військового керівництва щодо "невпинних контратаках".

Під час селекторної наради з військовим керівництвом РФ він відзначив "дивну групу" російських збройних формувань, що діють на заході Запорізької області. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Шойгу приписав успішні російські оборонні операції в районі Роботиного і Вербового підрозділам російського 70-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу). Під час наради російського військового командування 3 жовтня також відзначив 56-й десантно-штурмовий (полк (7-а дивізія ВДВ), 810-у морську піхотну бригаду (Чорноморський флот) і 291-шу гвардійську артилерійську бригаду", - йдеться в повідомленні.

Міністр не виділив інші формування, яким зазвичай приписують утримання лінії Роботине-Вербове. Це 108-й полк ВДВ або 247-й полк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Міноборони РФ регулярно навмисно принижує або посилює досягнення певних командирів для досягнення політичних цілей Шойгу або російського військового командування. Хоча можливо, що Шойгу просто хотів відзначити лише кілька утворень, все ж найбільш ймовірно, що він виділив деякі з цих утворень з політичних міркувань. Деякі російські "військові оглядачі" нещодавно зазначили, що російські командири дедалі частіше стикаються з вибором між тим, щоб "розтратити" свої війська на контратаки для утримання тактичних позицій або ж протистояти російському військовому командуванню, відступивши на раніше підготовлені позиції, ризикуючи тим самим своєю кар'єрою", - пишуть у звіті.

Частина з'єднань, які виділив Шойгу, проводили контратаки й зазнавали великих втрат. Вони продовжували участь у бойових діях попри погіршений стан.

Участь 70-го гвардійського мотострілецького полку у цих контратаках свідчить, що бойові можливості активних підрозділів 7-ї дивізії ВДВ значно погіршені і що ці елементи ВДВ більше не можуть проводити всі контратаки вздовж усього українського прориву в Оріхівський напрямок.

Російські окупанти воюють застарілим озброєнням, і кажуть, що їм бракує нагород.

Зокрема, російські бойовики з батальйону "Восток" скаржаться на те, що командування недостатньо нагороджує батальйон за його самовідданість у складі російського оперативно-тактичного з'єднання "Каскад".

Окупанти також заявили, що військове командування не виконує свої обіцянки. Мовляв, з початку повномасштабного вторгнення особовий склад воював на передовій замість того, щоб виконувати функції "зачистки" після штурмів.