"США й союзники мають терміново дати Україні значно більше зброї" – Кондоліза Райс і Роберт Гейтс

Думки у виданні The Washington Post держсекретаря США 20052009 років Кондолізи Райс і міністра оборони США 20062011 років Роберта Гейтса

Коли справа доходить до війни в Україні, єдине, в чому зараз можна бути впевненим, це в тому, що бойові дії та руйнування триватимуть.

Путін надалі хоче повернути всю Україну під контроль Росії або, якщо це не вдасться, знищити її як життєздатну країну.

Володимир Путін надалі повністю прихильний до того, щоб повернути всю Україну під контроль Росії або, якщо це не вдасться, знищити її як життєздатну країну. Він вважає, що його історична доля, його месіанська місія - відновити Російську імперію, і, як багато років тому зауважив радник з національної безпеки США Збігнєв Бжезинський, не може бути Російської імперії без України.

Ми обидва не раз мали справу з Путіним, і переконані, що він вважає, що час на його стороні, що він може виснажити українців, і що єдність США та Європи та підтримка України зрештою розпадеться і розколеться. Безумовно, російська економіка і люди страждатимуть, доки війна триватиме, але росіяни переживали й набагато гірші часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

Для Путіна поразка не варіант. Він не може поступитися Україні чотирма східними областями, оголошеними ним частиною Росії. Якщо не зможе досягти військового успіху цього року, то, на його думку, має зберегти контроль над позиціями на сході та півдні України, які в майбутньому стануть плацдармами для відновлення наступу, щоб захопити решту українського узбережжя Чорного моря, контролювати весь Донбас, а потім рухатися на захід. Вісім років відокремлювали захоплення Криму Росією від її вторгнення майже рік тому. Розраховуйте, що Путін виявить терпіння, щоб досягти свого.

Тим часом, хоча реакція України на вторгнення була героїчною, а її збройні сили проявили себе блискуче, економіка країни занепадає, мільйони людей втекли, її інфраструктура зруйнована, а більшість корисних копалин, промислових потужностей і значних територій сільськогосподарського призначення під контролем Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

Військовий потенціал та економіка України зараз майже повністю залежать від життєво важливих шляхів постачання з Заходу. Насамперед від США. За можливої відсутності ще одного великого українського прориву та успіху проти російських військ, тиск Заходу на Україну з метою переговорів про припинення вогню посилюватиметься у міру того, як минатимуть місяці військового глухого кута.

За нинішніх обставин будь-яка угода про припинення вогню залишить російським силам сильну позицію для відновлення вторгнення, коли вони будуть до цього готові. Це неприйнятно.

США і союзники повинні терміново дати Україні значно більше військової допомоги

Єдиний спосіб уникнути такого сценарію для США та союзників терміново дати Україні значно більше військового постачання та можливостей. Достатньо, щоб стримати відновлення російського наступу та дозволити Україні відкинути російські сили на сході та півдні.

Конгрес дав достатньо грошей, $45 млрд на 2023 рік, щоб заплатити за таке підкріплення. Наразі потрібні рішення США та союзників щодо надання українцям необхідної їм додаткової військової техніки. Насамперед мобільної бронетехніки.

США вже домовилися про постачання бойових машин Bradley. Це похвально, якщо не запізно. Оскільки є серйозні логістичні проблеми, пов'язані з відправкою американських важких танків Abrams, Німеччина та інші союзники повинні задовольнити цю потребу. Члени НАТО також мають дати українцям ракети більшої дальності, сучасні дрони, значні запаси боєприпасів, включаючи артилерійські снаряди, додаткові засоби розвідки і спостереження, інше обладнання. Ці ресурси потрібні протягом тижнів, а не місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Все частіше члени Конгресу та інші посадові особи у наших публічних виступах питають: "Чому це нас має хвилювати? Це не наша війна". Але США на гіркому досвіді 1914, 1941 та 2001 років засвоїли, що не можна ігнорувати неспровоковану агресію та посягання на верховенство права та міжнародний порядок. Зрештою, щоразу за попереднє століття наша безпека опинялася під загрозою, і нас таки втягували у конфлікт. Цього разу економіки світу, включаючи нашу, вже відчувають інфляційний вплив і гальмування зростання, спричинені цілеспрямованою агресією Путіна. Краще зупинити його зараз, поки від США і НАТО загалом не зажадали більшого. Маємо рішучого партнера в Україні, який готовий нести наслідки війни, щоб нам не довелося робити це самим у майбутньому.

Виступ президента Володимира Зеленського перед Конгресом минулого місяця нагадав нам заклик британського прем'єра Вінстона Черчилля у лютому 1941 року: "Дайте нам інструменти, і ми закінчимо роботу".

Ми згідні з рішучістю адміністрації Джо Байдена уникати прямої конфронтації з Росією. Однак Путін, який наважився, може і не дати нам такого вибору. Щоб уникнути конфронтації з Росією у майбутньому, потрібно допомогти Україні дати відсіч окупантові зараз. Це урок історії, яким ми повинні керуватися. Він робить наші дії терміновими, щоб не стало запізно.

Переклад Gazeta.ua