США попередили Туреччину через "допомогу" Росії

США підставила Туреччину перед Росією
США підставила Туреччину перед Росією

США посилюють тиск на Туреччину у зв'язку з експортом військового обладнання до Росії

Згідно з повідомленням Financial Times, США намагаються зупинити незаконну торгівлю американськими технологіями, які потрапляють до Росії через Туреччину. Метью Аксельрод, помічник міністра торгівлі США, заявив про необхідність співпраці Туреччини у цьому питанні. В іншому випадку, США будуть змушені застосувати наслідки до порушників експортного контролю.

США особливо занепокоєні експортом мікросхем і інших компонентів, які використовуються у російській військовій техніці, що застосовується в Україні. Вони вимагають зміцнити контроль і припинити цей експорт.

"Нам необхідно, щоб Туреччина допомогла зупинити нелегальний потік американських технологій у Росію. Ми очікуємо швидкого прогресу з боку турецької влади та промисловості. Інакше у нас не залишиться вибору, окрім як застосувати наслідки до тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю", - заявив Аксельрод.

Ситуацію ускладнює те, що Туреччина, будучи членом НАТО, підтримує торговельні зв'язки з Росією, незважаючи на санкції, які були введені після початку вторгнення в Україну. Обсяг торгівлі між цими країнами навіть збільшився.

Особливо занепокоєні в США тим, що Туреччина стала ключовим каналом для постачання електроніки західного виробництва до Росії. Ця електроніка використовується для виробництва військової техніки, обхідного санкцій. Також є занепокоєння щодо постачання промислового обладнання.

Раніше, США вже вводили санкції через постачання компонентів для іранських дронів і ракет.

Читайте також