США вироблятимуть в Австралії ракети для HIMARS на потреби України - WSJ

США планують відкрити в Австралії завод з виробництва ракет для Сил оборони України

Сполучені Штати мають намір відкрити перший завод за межами країни, де будуть виробляти керовані далекобійні ракети GMLRS для систем залпового вогню HIMARS. Згідно з інформацією видання The Wall Street Journal, компанія Lockheed збирається найняти інженерів з Австралії для організації виробництва. Це рішення прийняте через недостатню здатність американської оборонної промисловості задовольнити попит та замінити вичерпані запаси ракет.

"Швидке споживання боєприпасів в Україні та на Близькому Сході, - від ракет до артилерійських снарядів, - ускладнило здатність промислової бази США задовольнити попит і поповнити вичерпані запаси. Адміністрація Байдена прагне розробити кілька виробничих ліній у країнах-союзниках для критичної зброї, хоча це нелегко", - пише WSJ.

Першу партію з 12 ракет GMLRS планується протестувати наприкінці 2025 року, а до 2030 року країна сподівається щорічно виробляти тисячі боєприпасів. Однак, на шляху до досягнення цієї мети можуть виникнути проблеми, такі як брак кадрів, складнощі у транспортуванні та дефіцит необхідних компонентів.

Завод буде розташований на військовій базі поблизу Сіднея. Це перший завод такого типу, відкритий США за її межами. Ракети GMLRS виготовлятиме компанія Lockheed Martin, вони оснащені супутниковою системою наведення і можуть поразити цілі з відстані до 80 км.

Джерело: РБК-Україна