Стало відомо, коли Євросоюз заборонить імпорт російських алмазів

Європейська Комісія запропонувала встановити заборону на імпорт російських алмазів та ювелірних виробів з діамантами з початку 2024 року. Це стосується 12-го пакету санкцій, який має на меті обмежити фінансування Росією вторгнення до України. Згідно з повідомленням Reuters, ця пропозиція розглядається представниками 27 країн Євросоюзу.

Окрім того, пропозиція включає заборону на транзит алмазів, що проходять через Росію, а також на імпорт російських алмазів, що були оброблені та поліровані в третіх країнах, наприклад, в Індії.

За цією пропозицією, заборона буде поширюватися на природні та синтетичні алмази та ювелірні вироби з діамантами починаючи з січня 2024 року. Також вона буде введена етапами, з 1 березня по 1 вересня буде заборонено імпортувати російські алмази, включаючи прикраси з ними, які були оброблені в третіх країнах.

Зазначається, що цей поетапний підхід до введення заборон на імпорт пов'язаний з необхідністю розробки механізму відстеження, який забезпечить ефективне застосування правових заходів та мінімізує негативний вплив на ринок, повідомляє агентство Reuters.

До цього ж 12-го пакету санкцій проти Росії входить також заборона на продаж танкерів, які були використовані. Це робиться, щоб запобігти обходженню санкцій, пов'язаних з експортом нафти. Також Європейський Союз запропонував заборонити експорт верстатів і деталей зброї, включаючи безпілотники, які використовуються Росією для виготовлення зброї проти України.