Стало відомо, скільки атак здійснила РФ на енергетичну інфраструктуру України

Широкомасштабні атаки на енергетичну інфраструктуру України

За даними Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету у США, з жовтня 2022 року по квітень 2023 року в 17 областях України сталося 223 випадки пошкодження енергетичної інфраструктури країни. Більшість з них були далеко від лінії фронту, що підводить під сумнів, чи були ці удари спрямовані по законних військових цілях.

Атаки, які були широкомасштабними та цілеспрямованими, відбулися у період підвищеної потреби в опаленні по всій території України. При цьому майже 53% атак припали на п'ять областей: Київську, Харківську, Дніпропетровську, Львівську та Херсонську. Найбільше постраждала Київщина.

Протягом кількох місяців українські регіони постійно зазнавали вимкнень електроенергії через регулярні удари російських ракет та дронів по енергетичній інфраструктурі. Однак остання зима відбулася без масованих відключень електрики, хоча атаки на енергетичні об'єкти в Україні тривали.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що росіяни змінили тактику обстрілів та активно обстрілюють енергетичні об'єкти в промислових регіонах, щоб завдати шкоди економіці України.