Starlink повинен бути доступним для українців – Блінкен

Держсекретар Ентоні Блінкен назвав супутникову систему Starlink "життєво важливим інструментом" для України.

Він сподівається, що українці надалі матимуть безперервний доступ до Starlink, передає Bloomberg.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"На що ми сподіваємося і очікуємо, так це на те, що технологія залишиться повністю доступною для українців", заявив Блінкен.

Держсекретар США відмовився коментувати те, що засновник SpaceX Ілон Маск відхилив запит України на активацію системи в окупованому РФ Севастополі минулого року, щоб допомогти в атаці на російські військові кораблі.

Відповідаючи на питання, чи повинен Маск зіткнутися з наслідками, Блінкен відповів: "Я не можу говорити про конкретний епізод".

"Ось що я можу вам сказати: Starlink був життєво важливим інструментом для спілкування українців один з одним, і особливо для військових, щоб спілкуватися під час захисту всієї території України", сказав він.

Одразу ж після вторгнення Росії в Україну український віцепрем'єр Михайло Федоров попросив через Twitter американського бізнесмена Ілона Маска дати Україні доступ до його супутників Starlink. А той зразу відповів у Twitter: "Starlink активовано, додаткові приймачі в дорозі". Федоров відповів також через Twitter: "Starlink на місці. Дякую, Ілоне Маск".

Водночас у Маск у 2022 році таємно наказав своїм інженерам відключити супутникову мережу Starlink біля узбережжя окупованого Криму, щоб зірвати атаку Сил оборони України на військово-морський флот країни-агресора Росії. Про це йдеться у книзі біографа Маска Волтера Айзексона.

Маск пізніше заявив, що не відключав Starlink біля узбережжя Криму, але відмовився активувати там мережу.