Статки друзів Путіна збільшилися на $50 млрд: список

Російські магнати, які є приятелями Володимира Путіна, узгоджено збільшили свої статки на мільярди доларів за 2023 рік, згідно з даними від Bloomberg Billionaires Index. Ці дані враховують вартість компаній, акції яких контролюють бізнесменів.

Найбільше зростання статків має Вагіт Алєкпєров

Найбільше зростання показників має Вагіт Алєкпєров, засновник компанії "Лукойл". Його статки зросли на 9,29 млрд доларів у минулому році і становлять 24,7 млрд доларів. Деякі інші олігархи також стали багатшими:

  • Андрій Мельниченко, співзасновник компаній "Єврохім" та "СУЭК", став багатшим на 5,67 млрд доларів (всього статки оцінюються в 17,42 млрд доларів);
  • Володимир Лісін, засновник НЛМК (Новолипецький металургійний комбінат), збагатився на 4,08 млрд доларів (статки - 23,9 млрд доларів);
  • Леонід Фєдун, колишній віце-президент "Лукойл", отримав 3,91 млрд доларів (статки - 9,78 млрд доларів);
  • Леонід Міхельсон, власник "НоваТек", збагатився на 2,83 млрд доларів (статки - 27,5 млрд доларів).

Найзаможнішим росіянином є олігарх Владімір Потанін, власник "Норнікелю", який збільшив свої статки на 2,5 млрд доларів до 31,1 млрд доларів. На жаль, власник компанії "Акрон" В'ячеслав Кантор зазнав збитків - його активи зменшилися на 0,15 млрд доларів до 6,21 млрд доларів.

Загалом, 25 громадян Російської Федерації увійшли до рейтингу Bloomberg Billionaires Index, який оцінює статки 500 найбагатших людей на планеті.

Серед громадян України у рейтингу Bloomberg знаходиться Рінат Ахметов, який займає 469 місце. За розрахунками, його статки зросли на 0,51 млрд доларів до 5,84 млрд доларів.

Нові санкції не забороняють путінським металургійним олігархам торгувати з ЄС, але є високий ризик послаблення санкцій і стосовно вже введених. Проте, механізми введення санкцій залишаються непослідовними.

Найбільший банк Франції позбавляється бізнесу в Росії

Найбільший банк Франції вирішив продати свої частки в кількох великих компаніях, на суму приблизно 75 млн доларів, своєму колишньому місцевому підрозділу - ПАТ "Росбанк".