Суд у Франції конфіскував віллу за 120 млн євро, пов’язану з «Газпромом»

У Франції суд заморозив власність вілли Irina Maria, яка належить Самвелу Карапетяну. Прокуратура вважає, що реальним власником є дочірня компанія «Газпрому». Вілла розташована на Лазурному березі і має вартість близько 120 млн євро.

За даними газети Le Monde, вілла має ділянку розміром 3 га і включає кілька будівель, басейни, тенісний корт і вертолітний майданчик. Усього це майно оцінюється у 120 млн євро.

Розпорядження про заморожування прав вілли та акцій компанії SNC Maritime Villa Holding датується 12 лютого 2024 року. Розслідування щодо вілли Irina Maria веде прокуратура Парижа через сумніви відмивання грошей та злочинної діяльності.

Зв'язок Карапетяна з «Газпромом»

Віллу Самвел Карапетян купив у 2016 році від «Газпром нафти». Проте розслідування виявило, що вона ніколи не вийшла з-під контролю «Газпрому». За даними Le Monde, Карапетян купив акції Maritime Villa Holding завдяки кредиту у 115 млн євро, виданому Газпромбанком, який належить «Газпрому» та Юрію Ковальчуку, близькому до Путіна.

Також зазначимо, що французький банк Societe Generale планує покинути ринок Росії і продати свої частки в ПАТ «Росбанк».