Суперництво США і Китаю ускладнює стратегію Байдена на Близькому Сході — ЗМІ

Стратегія Байдена по Близькому Сході
Стратегія Байдена по Близькому Сході

Посилення суперництва між США та Китаєм зробило Близький Схід більш нестабільним

Президент США Джо Байден зосереджується на Близькому Сході, щоб зменшити вплив Америки і сконцентруватися на Китаї. Однак це стало набагато складніше, ніж він очікував. Зміцнення суперництва між США та Китаєм призводить до зростання напруги і нестабільності на Близькому Сході.

Стратегічні розрахунки Ірану змінилися після зміни Америкою стратегії в Східній Азії, а реакція Китаю на ескалацію суперництва з Америкою призвела до збільшення підтримки Ірану. Це зробило Близький Схід більш нестабільним та схильним до конфліктів.

Оскільки посилення китайсько-американського суперництва обмежує свободу дій Вашингтона на Близькому Сході, Іран відчуває, що може дозволити собі бути більш агресивним, не турбуючись про реакцію США - заявляє професор Мінсін Пей.

Наслідки нової стратегії Ірану стали очевидними після атаки ХАМАС на Ізраїль. Іранські маріонетки, які діють в Лівані та Ємені, ймовірно, не розпочали б війну без дозволу Тегерана.

Посилення економічної і дипломатичної підтримки з боку Китаю зміцнило іранський режим. Китай став головним покупцем іранської нафти, а їх військова співпраця розширилась.

Сьогодні Китай має вигоду від відволікання України і Росії уваги та ресурсів США. Китаю більш вигідна напруженість без регіональної війни, яка може порушити поставки нафти та експорт.

Джерело: ZN.UA

Читайте також