Світові оборонні гіганти очікують подвоєння потоку замовлень – ЗМІ

Світові оборонні гіганти збільшують замовлення
Світові оборонні гіганти збільшують замовлення

Компанії аерокосмічної та оборонної промисловості очікують рекордних надходжень

Найбільші у світі компанії аерокосмічної та оборонної промисловості очікують рекордних рівнів грошових надходжень протягом найближчих трьох років. Це стало можливим завдяки збільшенню замовлень на нову зброю від урядів через зростання геополітичної напруженості. За підрахунками Vertical Research Partners, провідні 15 оборонних підрядників прогнозують грошовий потік у розмірі $52 млрд у 2026 році, що майже вдвічі більше, ніж у кінці 2021 року, повідомляє FT.

П'ять найбільших оборонних підрядників США очікують грошового потоку в $26 млрд до кінця 2026 року, що більш ніж удвічі перевищує показники 2021 року. Європейські оборонні гіганти також очікують збільшення грошового потоку на більш ніж 40%. BAE Systems, Rheinmetall та Saab отримали нові контракти на постачання боєприпасів та ракет.

Прогнозується, що індустрія отримає вигоду від збільшення військових витрат, оскільки уряди збільшують свої бюджети після повномасштабного вторгнення Росії в Україну та загострення ситуації на Близькому Сході та в Азії. США виділили майже $13 млрд на виробництво зброї для п'яти найбільших оборонних компаній, таких як Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing і General Dynamics. Великобританія також виділила 7,6 млрд стерлінгів на військову допомогу Україні протягом останніх трьох років.

Очікується збільшення злиття

Очікуються нові великі злиття в оборонній промисловості. Наприклад, компанія Rheinmetall нещодавно оголосила про купівлю мічиганської Loc Performance за $950 млн. Це стане важливим аргументом у боротьбі за мегазамовлення США в розмірі $60 млрд на броньовані вантажівки та бойові машини піхоти.

Незважаючи на прогнози стосовно збереження високих оборонних витрат у найближчі роки, аналітики не виключають зменшення кількості нових замовлень після завершення війни в Україні. За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2023 році витрати на оборону в світі зросли на 6,8% порівняно з попереднім роком, до $2,4 трлн.

Україна та Росія

Україна у 2020 році була восьмою у світі за обсягом військових витрат, які зросли на 51% до $64,8 млрд і становили 58% загальних державних видатків. Витрати Росії на оборону зросли на 24%, до $109 млрд, що на 57% більше з 2014 року, коли Росія окупувала Крим. У 2023 році військові витрати Росії становили 16% від загальних державних витрат.

Джерело: Forbes

Читайте також