Тайвань готує рекордні витрати на оборону через загрозу з боку Китаю

Зображення тайванського військового танку
Зображення тайванського військового танку

Тайвань збільшує витрати на оборону у намаганні стримати загрозу з боку Китаю

За даними Bloomberg, наступного року Тайвань планує витратити рекордну суму на оборону, збільшуючи військові витрати вже восьмий рік поспіль. Згідно з пропозицією уряду, острів планує витратити 647 мільярдів тайванських доларів (20,2 мільярда доларів США), що на 7,7% більше, ніж у попередньому році. Це становитиме 2,45% очікуваного ВВП Тайваню в 2025 році.

Це рішення прийняте з метою продемонструвати відданість власній безпеці, особливо після коментарів колишнього президента США, Дональда Трампа, що Тайвань повинен платити за свій захист від Китаю.

Пропозиція про збільшення витрат на оборону стала першою після приходу на посаду президента Вільяма Лая в травні. Для його затвердження необхідно проголосувати в законодавчому органі, де опозиційні партії мають незначну більшість.

Крім того, витрати на оборону включають спеціальний бюджет у 247,2 мільярда тайванських доларів на наступні сім років. Ці кошти передбачені для закупівлі нових винищувачів, більшість з яких буде придбана у США.

Проте, існує невизначеність щодо зміни витрат на оборону в майбутньому. Ріст витрат у останні роки був забезпечений спеціальним бюджетом, що фінансується за рахунок державного боргу. Аналітики зазначають, що після 2026 року може бути важко підтримувати подібний рівень витрат на оборону.

Тайвань збільшує витрати на оборону через зростання загрози з боку Китаю, який вважає острів своєю територією. Китай обіцяє захопити Тайвань силою, якщо це знадобиться. Українське видання ZN.UA.

Читайте також