СБУ та поліція викрили схеми ухилення від мобілізації у Києві та Херсоні: затримані співробітники ТЦК та адвокати

Співробітники ТЦК та адвокати затримані
Співробітники ТЦК та адвокати затримані

Спецслужби оголосили про затримання осіб, що ухилялися від мобілізації

Працівники СБУ та Національної поліції Києва та Херсону вдало викрили широкомасштабні схеми ухилення від мобілізації. Шість осіб, серед яких адвокати, посадовці Територіальних центрів комплектування (ТЦК) та співробітниця центру надання адміністративних послуг, були затримані в результаті спецоперації.

Відповідно до звіту СБУ, затримані фігуранти справи приймали хабарі від 7 до 12 тисяч доларів США за надання допомоги уникнення призову до війська. Вони фіктивно оформлювали медичні висновки для "бронювання" або зняття з військового обліку.

У Києві двоє адвокатів організовували неправомірне проходження військово-лікарської комісії для своїх клієнтів, а також "супроводжували" документи в ТЦК, з метою ухилення від повісток про військову службу. Після цього вони влаштовували своїх клієнтів на державному підприємстві оборонного значення, щоб вони могли уникнути призову до армії.

У Херсоні були викриті три посадовці ТЦК та їх спільниця - працівниця центру надання адміністративних послуг. Жінка оновлювала дані чоловіків призовного віку та передавала їх своїм спільникам у ТЦК, щоб вони зняли їх з військового обліку через умовно поганий стан здоров'я.

Затриманим у Києві була оголошена підозра стосовно зловживання впливом, а фігурантам з Херсону - стосовно отримання неправомірної вигоди службовою особою. За ці злочини всім затриманим загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Спецоперацію провели співробітники СБУ разом з Національною поліцією за участі Київської міської прокуратури та Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Читайте також