У Грузії проходять парламентські вибори: фіксують бійки та вкидання бюлетенів пачками

Українські громадяни б'ються на виборчій дільниці
Українські громадяни б'ються на виборчій дільниці

У суботу, 26 жовтня, відбувається голосування на парламентських виборах в Грузії.

Владна партія "Грузинська мрія" змагається з кількома опозиційними блоками, які підтримують інтеграцію з Заходом. "Грузинська мрія" у владі з 2012 року і бореться за новий термін у парламенті на наступні чотири роки.

"Опозиція називає голосування 26 жовтня вибором між Заходом і Росією, а також між демократією та авторитаризмом. Це той самий наратив, який повторюють офіційні особи у Сполучених Штатах та Європі, вони критикували "Грузинську мрію" за ухиляння від демократії", - повідомляється.

Нова виборча система передбачає переступити п'ятивідсотковий бар'єр, щоб пройти до парламенту. Це змусило опозиційні партії Грузії створити коаліцію.

Партія "Грузинська мрія" заснована грузинським підприємцем Бідзіною Іванішвілі, який також був прем'єр-міністром. Москва відкрито підтримує цю політичну силу.

Громадське думка в Грузії підтримує вступ до Європейського союзу та НАТО, але також намагається уникнути конфлікту з Росією і є консервативними щодо прав ЛГБТ.

Військовий журналіст Андрій Цаплієнко повідомив про бійки та фальсифікації під час голосування в Грузії.

За даними Виборчої комісії, загальна кількість виборців становить 3508294 особи. У суботу відкрилися 3 111 виборчих дільниць, з яких 3 044 розташовані в країні.

Міжнародні виборчі дільниці будуть працювати у 53 містах 42 країн, в загальному за кордоном відкрито 67 дільниць для 95 910 виборців.

Читайте також