У Канаді помер Данило Мигаль, який із прапором України станцював гопак на матчі збірної СРСР

На днях помер Данило Мигаль, канадець українського походження, який у 1976 році під час півфінального матчу Олімпійських ігор між збірними СРСР та НДР вийшов на поле з прапором України та станцював гопак. Про це повідомив журналіст Любомир Кузьмяк.

Данило Мигаль помер у віці 68 років.

Тільки вчора переглядав історичний стрікерський забіг Данила Мигаля на поле під час півфінального матчу Монреальської Олімпіади-1976. А сьогодні дізнався про те, що великий українець відійшов у засвіти. Ви так і не приїхали на матч "Карпат" до Львова, зате вчасно передали свій прапор в Україну. Коли вперше побачив це відео багато років тому, то мріяв поспілкуватися з вами. Дякую за розмови, дякую за співи і колядки у телефоні на Різдво, дякую за тепло і щирість. А ще за боротьбу. Вічна пам'ять!

27 липня 1976 року в Монреалі на Літніх Олімпійських іграх відбувся матч між збірними СРСР та НДР. Данило Мигаль у вишитій сорочці вийшов на поле з прапором України та кричав "Свободу Україні" і станцював гопак. Глядачі аплодували, гру призупинили, а поліція затримала Мигаля на годину.

Мигаль пояснив своє діяння протестом проти окупації України радянською владою. В СРСР цей епізод не показували по телебаченню.

Данило Мигаль народився 28 грудня 1955 року в Тандер-Бей, Канада, у сім'ї українських емігрантів. Його батько, Богдан Мигаль, був лікарем у дивізії "Галичина" інформація про нього була походить з Івано-Франківщини. Батько емігрував до Канади через політичні погляди і одружився на українці Вікторії Анні-Балабух, яка народилася в Канаді в родині українців. Вона працювала медсестрою. Родина Мигалів підтримувала зв'язок з Йосипом Сліпим.

Данило працював журналістом на радіо, у газеті та на телебаченні Онтаріо. Він також був членом канадського Пласту, "Просвіти" і СУМ.

В раніше очолюваному нами тексті було повідомлено про смерть відомого футбольного журналіста Артема Франка.