У Мін'юсті повідомили, коли Міжнародний реєстр збитків від війни відкриють для заяв від постраждалих

Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською війною, буде відкритий для заяв від постраждалих

З квітня міністерство юстиції відкриє міжнародний реєстр збитків, завданих Україні російською війною. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Ірина Мудра під час переговорів у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку та у зустрічах з американськими політиками у Вашингтоні.

Перший етап реєстра буде стосуватися пошкодження житла фізичним особам, які постраждали від війни. Заявки на компенсацію можна буде подавати через застосунок "Дія" або завантажуючи відповідні докази до реєстру.

Очікується, що за першою категорією надійдуть сотні тисяч заяв. Реєстр також враховуватиме шкоду, заподіяну особистій недоторканності та здоров'ю. Також в ньому можна буде зареєструвати втрату через війну або на війні близьких та рідних, а також інших осіб, які були депортовані, внутрішньо переміщені або виїхали з країни.

У подальшому до реєстру будуть додані інші категорії, такі як пошкодження держави та юридичних осіб. Окрема комісія буде обробляти інформацію та ухвалювати рішення про суми компенсації.

На даний момент компенсаційна комісія ще не створена, але для цього потрібна багатостороння міжнародна угода, яка має бути підписана та ратифікована державами. Тоді реєстр припинить своє функціонування та передасться до комісії.

Джерело: Укрінформ