У НБУ пояснили механізм страхування воєнних ризиків

Страхування воєнних ризиків у НБУ
Страхування воєнних ризиків у НБУ

Національний банк України готує законопроєкт про воєнне страхування, який спочатку буде фокусуватися на страхуванні роздрібних продуктів для юросіб і фізосіб. Про це розповіла директорка департаменту фінансової стабільності Первін Дадашова.

"Загалом можна сказати, що на початку система матиме Фокус на роздрібних продуктах для невеликого бізнесу і населення. Така диверсифікація знижує ризики і дає змогу забезпечити стійкість системи", - сказала вона.

Вона також зазначила, що страхування для великого бізнесу наразі частково покривається за допомогою МІГА, але не наводила конкретних об'єктів, які планують залучити до обов'язкового страхування.

"Перший етап - це швидкі проміжні рішення, які вже працюють у багатьох сферах. Другий - це системний механізм, який працюватиме в довгостроковій перспективі і буде доступний і для бізнесу, і для населення. Запуск довгострокового механізму - це точно не завдання на швидкість", - пояснила Дадашова.

За очікуваннями директорки, НБУ внесе законопроєкт до парламенту цього року. "Але оптимізм час від часу стримується різними зовнішніми обставинами, необхідністю доопрацювання тощо", - додала вона.

Читайте також