У НБУ розповіли українцям про важливе правило купівлі доларів

У НБУ розповіли українцям про важливе правило купівлі доларів

Українці можуть повернути валюту без комісії протягом 15 хвилин

Купуючи валюту в Україні, можна отримати назад гривні без комісії, якщо звернутися протягом 15 хвилин після операції. Таке рішення ухвалило Національне банку України (НБУ) згідно з Постановою №2 "Про здійснення операцій із валютними цінностями".

Ви можете провести зворотну валютно-обмінну операцію упродовж 15 хвилин після обміну. Але лише якщо маєте квитанцію чи розрахунковий документ. Це передбачено Постановою правління НБУ №2 "Про затвердження Положення про здійснення операцій із валютними цінностями", - зазначають в роз'ясненні НБУ.

Якщо ви хочете обміняти стару валюту, то перед цим рекомендується перевірити банкноти на сайті центрального банку тієї країни, чиї гроші ви маєте намір обміняти.

У деяких випадках ви зможете обміняти таку валюту у будь-якому обмінному пункті. Наприклад, це стосується банкноти вартістю 500 євро або доларів США, надрукованих після 1914 року, які є ще придатними для платежів. Проте, в інших випадках ви зможете обміняти валюту лише у центральних банках країн-емітентів, - пояснюють у НБУ.

Також банкноти білоруського та російського рубля в Україні не приймаються для операцій. В результаті клієнти з рахунками у цих валютах не можуть вибрати гроші або обміняти їх на гривні.

Приватбанк пояснив свою позицію стосовно обміну рублів на гривні. Згідно з правилами НБУ, банк повинен зберігати заблоковані кошти до завершення терміну санкцій або стягнення цих коштів у дохід держави.

Також було введено заборону на використання російського та білоруського рубля у валютних операціях уповноважених установ. Закриття єдиного кореспондентського рахунку у російських рублях також порушить вимоги Постанови №23.

Джерело: OBOZ.UA

Читайте також: