У Росії прогнозують скорочення доходів від нафти й газу

Маскувальні заходи нафтопроводів та газопроводів
Маскувальні заходи нафтопроводів та газопроводів

Уряд Росії передбачає зменшення доходів від нафти й газу протягом наступних трьох років через падіння цін на енергоносії та більш строгий податковий режим для "Газпрому".

Згідно з проєктом бюджету на три роки, доходи Кремля з цього ключового джерела скоротяться на 14%, що вплине на війну в Україні та збільшення витрат на оборону РФ.

Згідно з проєктом, наступного року російська нафтова і газова промисловість внесе в державний бюджет 10,94 трлн рублів ($118 млрд), що на 3,3% менше, ніж прогноз на 2024 рік. Протягом наступних двох років очікується подальше знецінення, досягнувши 9,77 трлн рублів до 2027 року.

Останні прогнози свідчать про ослаблення глобальних енергетичних ринків. Очікується, що середня експортна ціна на російську нафту впаде нижче $70 за барель, а контрактні ціни на газ зменшаться до 2027 року.

Прогнозують, що в довгостроковій перспективі нафта може стати ще дешевшою через зниження попиту та популярність відновлюваної енергетики. Зауважується, що ОПЕК+ спільними зусиллями знижує видобуток, щоб відновити баланс на ринку.

Іншим фактором, що вплине на доходи від нафти й газу, є зняття додаткового податкового тягаря з "Газпрому". Це основне джерело доходів для уряду. За оцінками Bloomberg, у разі прийняття рішення більш м'якого фіскального режиму, податкові надходження від газовидобутку скоротяться більш ніж на 30% до 2025 року.

Джерело: enkorr

Читайте також