У США відреагували на скасуванням візиту ізраїльської делегації — CNN

В США приголомшені скасуванням візиту ізраїльської делегації для перемовин щодо наступу ЦАХАЛ на місто Рафах в секторі Гази.

Про це повідомляє канал CNN з посиланням на американських посадовців.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу скасував візит своїх помічників після того, як США утрималися від блокування резолюції Радбезу ООН щодо перемир'я в палестинському анклаві, проти якого категорично виступає Ізраїль.

Американські посадовці заявили, пише CNN, що вони були "спантеличені" рішенням Нетаньяху. У Білому домі цей крок був розцінений як надмірна реакція, яка, найімовірніше, відображає внутрішньополітичні проблеми самого Нетаньяху. Через кілька годин після скасування візиту делегації ізраїльський міністр Гедеон Саар подав у відставку з нинішнього уряду після того, як його не включили до військового кабінету.

Нетаньяху не спілкувався безпосередньо з президентом США Джо Байденом щодо цього рішення, і Байден не планує телефонувати Нетаньяху для обговорення цього питання, сказав чиновник. CNN зазначає, що Байден особисто запросив до цього візиту тиждень тому.

Американські офіційні особи планували запропонувати ізраїльській делегації набір альтернативних варіантів боротьби з ХАМАС у місті Рафах на півдні Гази. США хочуть запобігти повномасштабному наземному наступу, який, на їхню думку, може призвести до гуманітарної катастрофи. В Рафасі наразі перебувають понад мільйон людей, головним чином біженці з північної та центральної частин сектора Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Американські посадовці заявили, розповідає CNN, що ці альтернативи все ще будуть обговорюватися - зокрема, під час переговорів на початку цього тижня між провідними радниками Байдена і міністром оборони Ізраїлю. Але публічний розрив особистих переговорів став яскравою ілюстрацією того, що динаміка відносин між Ізраїлем і його головним спонсором стає все більш загрозливою.

Джерело: NV