Україна готова відновити роботу консульства у Придністров'ї

Україна обговорила з Молдовою врегулювання конфлікту на Дністрі

Посол з особливих доручень МЗС України Паун Роговей провів зустріч з віцепремєр-міністром Республіки Молдова Олегом Серебряним та лідером придністровського регіону Вадимом Красносельським. Під час зустрічі обговорили сучасний стан справ на Дністрі та шляхи розв'язання економічних та соціально-гуманітарних питань.

"Україна виступає виключно за мирне врегулювання придністровського питання із збереженням суверенітету і територіальної цілісності Республіки Молдова у межах її міжнародно визнаних кордонів. Водночас, Київ буде рішуче реагувати на будь-які провокації, спрямовані як на втягування придністровського регіону у війну Росії проти України, так і на дестабілізацію ситуації в Молдові загалом. Перспектива європейської інтеграції Республіки Молдова відкриває нові можливості для обох берегів Дністра, розвитку і процвітання мешканців всієї Молдови. Водночас українська сторона підтверджує свою позицію щодо нефункціональності формату "5+2" у зв’язку з присутністю у ньому країни агресора – РФ",

повідомили у МЗС.

Також наголошено, що Україна стоїть на позиції виведення російських військ з придністровського регіону, утилізації боєприпасів та переформатування місії на Дністрі з військової у цивільну. Україна також готова розглянути питання відновлення виїзного консульського обслуговування громадян, але з дотриманням вимог безпеки.