Україна стала учасником групи найбільших експортерів аграрної продукції в СОТ

Україна стала членом Кернської групи, яка підтримує лібералізацію міжнародної торгівлі сільськогосподарською продукцією

Україна приєдналася до Кернської групи, яка була створена в межах СОТ і об'єднує країни, що підтримують відкриту та справедливу торгівлю аграрною продукцією. Це уже двадцятий учасник групи.

За словами представників Кернської групи, Україна є відданою прихильником ринкової системи торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Раніше, з січня 2020 року, Україна мала статус спостерігача у цій групі. Про переговори щодо вступу країни до групи почали говорити ще у 2009 році.

Сільське господарство в центрі реформ СОТ

На останньому засіданні міністрів Кернської групи було зазначено, що реформування сільського господарства є нагальним завданням для СОТ. Група прагне досягти справедливості і вирівнювання правил у міжнародній торгівлі сільськогосподарською продукцією.

Також було відзначено, що рівень внутрішньої підтримки сільського господарства в країнах-учасницях групи залишається високим і продовжує зростати. Члени групи закликали активізувати зусилля для поліпшення доступу до ринків сільськогосподарської продукції.

Країни-члени Кернської групи

Кернська група була заснована країнами-членами СОТ зі значною часткою аграрного експорту в 1986 році. Сьогодні група складається з 20 країн, серед яких Україна, Нова Зеландія, Таїланд, Канада, Австралія, Філіппіни, ПАР, Пакистан, Індонезія, Малайзія, Колумбія, Аргентина, Уругвай, Перу, Бразилія, Гватемала, Коста-Рика, Парагвай, Болівія і Чилі.

Джерело: РБК-Україна