Українцям пояснили, чи можна мешкати в Німеччині без закордонного паспорта

Українці, як і в інших країнах, зупиняють оформлення закордонних паспортів. Теоретично, ви можете потрапити до Німеччини та проживати там без закордонного паспорта.

З 2017 року громадяни України можуть подорожувати до країн ЄС безвізово, якщо вони мають біометричний паспорт. У такому разі для перетину кордону та перебування в Німеччині протягом 90 днів потрібно мати українську ID-картку нового зразка (видану після 2015 року). Але в'їзд можливий лише наземним транспортом, а термін перебування в Шенгенській зоні не повинен перевищувати 90 днів протягом 180 днів.

Проте, для українців без біометричного паспорту діє візовий режим. Винятком є Німеччина, де громадяни України можуть в'їжджати та перебувати без оформлення посвідки на проживання до 2025 року.

Українці також можуть отримати статус тимчасового захисту та спеціальний документ, що засвідчує право на перебування. Цей документ дозволяє подорожувати в Німеччині, але для виїзду в інші країни ЄС або до України потрібен біометричний паспорт та дотримання терміну безвізового перебування.

Необхідно також знати, що при отриманні посвідки на проживання втрачає чинність документ, що засвідчує право на тимчасовий захист, але ця посвідка може бути скасована, якщо мігрант залишить Німеччину або не буде перебувати тут протягом більше шести місяців.