Українці отримають доплати від ВВП ООН у березні: кого торкнеться і який розмір

Українцям розповіли, хто може отримати доплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Як передає "Хвиля", про це повідомляється на урядовому порталі.

Так, особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю зможуть отримувати додаткові виплати від Світової продовольчої програми ООН. Це буде другий етап програми допомоги українцям від ВПП ООН.

Як зазначається, відповідно до ухвали Кабінету Міністрів України ВПП ООН розширила програму додаткової грошової допомоги.

Зокрема, у березні 2024 року (а загалом протягом трьох місяців) виплати отримуватимуть:

  • діти із інвалідністю;
  • люди з інвалідністю з дитинства.
Страхові виплати в Україні

При цьому отримувати допомогу від ВПП ООН зможуть люди з перерахованих вище категорій, хто:

  • не отримує допомоги від інших міжнародних організацій;
  • не отримує виплати як внутрішньо переміщена особа (за винятком тих, хто проживає на територіях активних чи можливих бойових дій, визначених Міністерством реінтеграції)
  • отримує менше ніж 3250 гривень соціальних виплат від держави.

Так, грошову допомогу отримають понад 310 тисяч людей із інвалідністю по всій країні. ВПП ООН перерахує їм приблизно 800 мільйонів гривень.

Слід зазначити, що виплата від ВПП ООН – це різниця між 3250 гривень та сумою соціальної допомоги, яку людина вже отримує від держави. Цей платіж не може становити менше ніж 100 гривень.

Допомога українцям, які підпадають під критерії програми, нараховується безпосередньо на банківські рахунки або доставляється Укрпоштою (у разі, якщо банківського рахунку немає або людина вже отримує соціальну виплату таким чином).

До того ж, реєструватися у ВПП ООН чи Міністерстві соціальної політики не потрібно.

Виплати від ВПП ООН під час першого етапу програми отримували виключно пенсіонери, які мали відповідати певним критеріям:

  • проживати на територіях бойових дій чи прифронтових територіях;
  • пенсія не мала перевищувати 3250 грн;
  • такі особи не отримували раніше жодних виплат від ООН та інших міжнародних організацій та не отримували виплати для ВПО.

Пенсіонери також отримували додаткові виплати від ВПП ООН до кінця 2023 року. Загалом допомогу отримали приблизно 400 тисяч пенсіонерів.

Нагадаємо, українцям виплатять грошову допомогу від благодійного фонду.