Українців попередили про зростання цін на землю: скільки коштує пай у 2024 році

Нова ціна на землю в Україні
Нова ціна на землю в Україні

Українцям розповіли, яка буде вартість земельного паю у 2024 році.

Про це повідомляє "Хвиля", з посиланням на 24 канал.

Після скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні, питання вартості земельних паїв залишається актуальним. В середньому, за 2023 рік, ціна землі в Україні досягла 38,6 тисяч гривень за гектар.

За словами старшого проектного менеджера з земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, у 2024 році очікується поступове зростання цін на сільськогосподарську землю, найбільше на 10-15%. Він пояснює це відновленням торгівлі агропродукцією та покращенням маржинальності агробізнесу. Також варто зазначити, що багато країн ЄС мають закони про консолідацію землі на національному рівні, але у нас поки що цього немає.

Мартин також висловив упевненість, що в Україні поступово зростатиме потреба у консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже, вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів. За його словами, можливість створення національного законодавства щодо консолідації земель обговорювали з Євросоюзом під час розробки Плану ЄС для України, проте до переліку обов'язкових заходів його не внесли.

Згідно з дослідженнями Київської школи економіки, з моменту відкриття ринку землі було укладено понад 172,8 тисяч угод на загальну площу понад 380,5 тисяч гектарів. Це становить лише 1,08% сільськогосподарських угідь на підконтрольних Україні територіях. Лише 0,5% діляниць змінили своє призначення після зміни власників.

За три роки з моменту відкриття ринку землі в Україні, її вартість зросла на 10%. За даними Opendatabot, станом на червень 2024 року, гектар ріллі в середньому коштує 49 143 гривні.

Водночас, варто зазначити, що вартість сільськогосподарських угідь в Україні є нижчою, ніж в Західній Європі, зокрема, у Польщі вона вища у три рази.

Нагадаємо, скільки гектарів продали протягом трьох років.

Читайте також