Україні бракує кадрів для щорічного зростання економіки

Графік зростання економіки України
Графік зростання економіки України

Заступник міністра економіки Тетяна Бережна стверджує, що одним з найважливіших факторів, що впливає на економіку сьогодні і буде впливати на її зростання в майбутньому, є демографічна ситуація в Україні, зокрема кількість працюючого населення.

Відтак, через війну, еміграцію українців з країни та внутрішню міграцію, в Україні існує дефіцит працівників і структурна безробітність, заявила Бережна на зустрічі з представниками МВФ в Україні.

За словами Бережної, у 2023 році кількість офіційно працевлаштованих зменшилася до 9 мільйонів проти 11,5 мільйонів у 2021 році.

"За нашими розрахунками, для забезпечення щорічного зростання ВВП на 7% до 2030 року нам потрібно додатково 4,5 мільйона працівників", - зауважила вона.

Для вирішення проблеми структурної безробітності, держава надає допомогу людям у пристосуванні до змін на ринку праці. Наприклад, надаючи можливість переорієнтуватися на потрібні професії, пропонуючи навчання або підвищення кваліфікації через різні програми.

Також, за словами Тетяни Бережної, триває робота над модернізацією трудового законодавства, що сприятиме поліпшенню ситуації на ринку праці.

Читайте також