Українські експортери ягід уникають однієї країни

За результатами поточного сезону, експорт замороженої малини очікується на рівні 30-40 тис. тонн. Головні ринки збуту продукції - Чехія, Румунія та Німеччина, оскільки це дозволяє уникнути затримок на кордоні з Польщею. Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації, Тарас Баштанник, в інтерв'ю журналу "Садівництво по-українськи".

За його словами, експорт замороженої малини на зовнішні ринки ще триває, тому важко дати точні прогнози.

Проблеми з експортною логістикою малини до Європи залишаються актуальними. Навіть перевізники не бажають перевозити продукцію через черги на українському кордоні, де можна чекати кілька днів. Польські прикордонні служби та митники також можуть утримувати фури до 10 днів після перетину кордону. Офіційною причиною є проведення аналізів проб.

"Цими способами вони захищають свій ринок від конкуренції з України. Тому експортери виїжджають через Польщу або продають свою продукцію в Чехії, Румунії або Німеччині - залежно від того, що для них вигідніше", - пояснює Тарас Баштанник.

Варто зазначити, що Україна та Польща завжди конкурували за експорт яблук до інших країн Європи. Початок сезону продажів яблук не став винятком та підтвердив існуючу боротьбу за покупця. За останній час ціни на промислове яблуко в Польщі щодня зростають і побивають рекорди. Це сталося внаслідок збільшення попиту на яблучний концентрат у світі та зниження врожаю яблук у ЄС. Польські переробники промислового яблука змушені постійно підвищувати ціни, тоді як Україна пропонує більш доступні ціни, повідомляє EastFruit.