Уряд Норвегії відкрив шлях для виробництва артилерійських снарядів 155 калібру в Україні

Виробництво артилерійських снарядів 155 калібру в Україні
Виробництво артилерійських снарядів 155 калібру в Україні

Норвегія дозволила передачу ліцензії на виробництво артилерійських снарядів в Україні. Це рішення є частиною зусиль уряду Норвегії щодо підтримки України у протистоянні російській агресії.

Згідно з повідомленням уряду Норвегії, компанія Nammo уклала угоду з українською оборонною компанією про ліцензійне виробництво 155-мм артилерійських снарядів в Україні. Прем'єр-міністр Йонас Гар Стере наголосив на важливості зміцнення здатності України виробляти сучасні артилерійські боєприпаси на власній території.

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам зазначив, що Nammo готова поділитися своїм "рецептом" з Україною. Уряд Норвегії надасть кошти для передачі технологій та досвіду українському партнеру в рамках програми Нансена.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін привітав це рішення, наголосивши на важливості локального виробництва снарядів з точки зору ефективності, логістики та економіки. Він також зазначив, що це вже друга ліцензія на виробництво снарядів 155 калібру в Україні після ліцензії від KNDS/Nexter.

Варто зауважити, що Норвегія активно підтримує Україну. У червні було анонсовано відправку боєприпасів на суму близько 480 мільйонів норвезьких крон. Крім того, у рамках довгострокової Програми Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки.

Читайте також