Усі учні початкових класів у Вінниці після канікул отримають безкоштовне харчування

Учні з їжею в руках
Учні з їжею в руках

Усі учні початкових класів шкіл Вінницької міської територіальної громади зможуть харчуватися безкоштовно після канікул. Це стосується 17,2 тисячі дітей. Затримки в оплаті забезпечення харчуванням учнів початкових класів з державного бюджету та місцевих бюджетів зараз немає. Відповідні зміни були внесені до бюджету громади на черговій сесії міської ради.

Кабінет Міністрів прийняв постанову №1145 щодо надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів. Згідно з постановою, 70% витрат на харчування покриваються за рахунок державної субвенції, а решта 30% потрібно дофінансувати з місцевого бюджету. Тому були внесені відповідні зміни до бюджету громади, щоб учні початкових класів могли харчуватися безкоштовно.

Частка співфінансування з місцевого бюджету складає 13,7 мільйона гривень, а розмір субвенції з державного бюджету - 32,7 мільйона гривень. Тому на сесії було розглянуто питання додаткового виділення коштів на харчування учнів у сумі 10,3 млн грн. Уже 4 жовтня відповідні зміни були затверджені, і з 28 жовтня школярі початкових класів зможуть харчуватися коштом державного та місцевого бюджетів.

За словами директорки департаменту освіти Оксани Яценко, ця державна ініціатива діятиме до кінця року. Нагадуємо, що у Вінниці вже безкоштовно харчуються майже 13,5 тисяч дітей з числа пільгових категорій, які виховуються у садочках та навчаються у школах. Інші учні оплачують своє харчування самостійно, вибираючи вартість харчування з запропонованих варіантів меню від 40 до 55 гривень.

Перелік пільгових категорій:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;
  • діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
  • діти з числа внутрішньо переміщених осіб;
  • діти, які постраждали від воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти з числа осіб, визначених у статті 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти із сімей, у яких один із батьків є учасником бойових дій або інвалідом війни та захищав незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Читайте також