В Енергоатомі назвали можливі причини пожежі на ЗАЕС

Пожежа на ЗАЕС
Пожежа на ЗАЕС

У компанії "Енергоатом" повідомляють, що на Запорізькій АЕС не зафіксовано перевищення контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин.

За інформацією компанії, 11 серпня 2024 року сталася пожежа на об'єкті технічного водопостачання. Унаслідок цього події загорілася градирня номер один та пошкоджено інше технологічне обладнання.

"Вірогідна причина - недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні орками. Градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції. Відомо, що рашисти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки. Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС"

Зазначають, що немає жодних порушень меж та умов безпечної експлуатації. Також не зафіксовано перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин.

Маючи на увазі деградацію систем і елементів АЕС, наголошено, що загальна безпекова ситуація на ЗАЕС погіршується з кожним днем. Масштабні пожежі можуть призвести до радіаційної аварії.

"У той же час, повідомляємо, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає. Використання рашистами атомної станції в якості військової бази наражає весь світ на загрозу катастрофи на ядерному об'єкті. Лише звільнення ЗАЕС і передача її єдиному легітимному оператору - Енергоатому, може гарантувати недопущення ядерної та радіаційної аварії, забезпечити її надійну та безпечну експлуатацію"

Читайте також