В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло

В Іспанії провели експеримент із чотириденним робочим тижнем. Що з цього вийшло

У іспанському місті Валенсія провели експеримент зі скороченням робочого тижня до чотирьох днів.

Результати експерименту показали поліпшення здоров'я та благополуччя працівників, які проявилися в покращенні балансу між роботою і особистим життям, соціальному житті та користі для здоров'я. Також було зафіксовано підвищення активності в готельному і ресторанному бізнесі та поліпшення якості повітря.

Експеримент протягом квітня-травня задовольнив більшість учасників. Вони відзначили позитивні зміни, такі як збільшення свободного часу, покращення самооцінки здоров'я і зниження рівня стресу.

Учасники експерименту використовували додатковий вільний час для спорту і відпочинку, відвідування культурних заходів та природних зон.

Проте, були виявлені й негативні наслідки. Деякі учасники почали більше курити і вживати алкоголь. Крамниці спостерігали зниження продажів на 20%, а навантаження на служби невідкладної медичної допомоги збільшилось.

Міністерство охорони здоров'я підкреслило, які симптоми варто звернути до психолога, а які - до психіатра.

Розлади сну, особливо безсоння, є одними з найпоширеніших наслідків стресу на здоров'я. Якість сну має великий вплив на психічне благополуччя. Центр громадського здоров'я надав поради щодо покращення сну.

Читайте також: