В НБУ дали прогноз щодо інфляції в Україні

Діаграма з кривою зростання Інфляції
Діаграма з кривою зростання Інфляції

Споживча інфляція в Україні влітку 2024 року прискорилася до 5,4% у порівнянні з 4,8% у червні. Про це повідомив Національний банк України, посилаючись на дані Державної служби статистики.

"Фактичні темпи зростання цін були трохи нижчими, ніж очікувалося, через менший вплив спекотної погоди на ціни на продукти харчування. Проте, фундаментальний інфляційний тиск збільшився, а показник базової інфляції перевищив прогноз НБУ, досягнувши 5,7% у липні", - повідомили в НБУ.

Така динаміка цін зумовлена переважно зростанням вартості оброблених продуктів харчування через збільшення витрат на енергію, зберігання та оплату праці. Сприяли росту цін також ефекти девальвації гривні. Проте, інфляційні очікування залишаються стабільними. В Національному банку наголошують, що в наступні місяці інфляція продовжить зростати, але з помірним темпом.

Регулятор також повідомив, що ціновий тиск подальше зміцниться через зростання витрат бізнесу на оплату праці та енергії, а також через підвищення акцизів і ефекти девальвації гривні з попередніх місяців. Однак Національний банк забезпечуватиме заходи для захисту доходів і заощаджень населення від інфляції і збереження стійкості валютного ринку.

Читайте також