В Україні різко падають ціни на груші: названі причини

Різке падіння цін на груші
Різке падіння цін на груші

На цьому тижні ціни на груші українського виробництва знизилися, повідомляють аналітики проекту EastFruit.

За їхніми даними, станом на сьогодні місцеві груші продаються оптом по 15-30 грн/кг ($0,36-0,73/кг), що в середньому на 25% дешевше, ніж минулого тижня.

Експерти пояснюють таку цінову динаміку сезонним збільшенням пропозиції груш на ринку при відносно низькому попиті з боку оптових компаній. Зниження цін на груші спостерігається з середини серпня цього року.

У поточному сезоні в Україні зросла врожайність груш завдяки м'яким погодним умовам взимку та навесні. Це призвело до збільшення виробництва та негативно вплинуло на ціни. Виняток становить Вінницька область, де через весняні заморозки та град було втрачено понад 30% майбутнього врожаю фруктів.

Ціни на персики, груші та яблука

Порівняно з іншими країнами регіону моніторингу EastFruit, саме в Україні зараз продаються найдоступніші груші. Це свідчить про зростання інтересу українських садівників до вирощування цих фруктів протягом останніх кількох сезонів.

Варто зазначити, що поточні оптові ціни на груші в Україні в середньому на 32% нижчі, ніж у аналогічний період минулого року.

Читайте також