В Україні різко зросла кількість кримінальних проваджень проти бізнесу

Злочин проти бізнесу на зростанні
Злочин проти бізнесу на зростанні

Понад 5 тисяч компаній фігурували у кримінальних справах у 2023 році

За даними судового реєстру, у 2023 році понад 5 тисяч компаній стали фігурантами кримінальних справ. Серед них шість компаній були звинувачені у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, а чотири — у колабораційній діяльності.

2023 рік став рекордним щодо кількості кримінальних проваджень проти бізнесу — загалом зареєстровано 43 138 справ. Це найвищий показник з 2012 року.

Вже 2 839 компаній стали фігурантами кримінальних проваджень у 2024 році

У 2024 році кількість компаній, що стали фігурантами кримінальних проваджень, зросла до 2 839. З них одна компанія була звинувачена у державній зраді, три — у колабораціонізмі, а ще 10 — у відмиванні коштів.

Варто відзначити, що до 80% кримінальних справ проти бізнесу не мають вироків або справи взагалі не доходять до суду. Компанії отримують паперові листи від прокуратури щодо закриття справ, але через паперовий формат таких документів вони не можуть підтвердити свою репутацію.

Проблему може вирішити посвідчення таких документів електронним підписом, про що Опендатабот звернулася до Генеральної прокуратури. Однак Генеральна прокуратура відхилила пропозицію про використання електронного підпису у відповідях органів процесуального керівництва у кримінальних провадженнях.

"Компанії, які стають фігурантами кримінальних справ, потім мають проблеми з фінмоніторингом та комплаєнсом. Навіть якщо справу закрили, інформація про фігурування компанії у кримінальній справі залишається назавжди. Наразі не існує можливості захистити ділову репутацію бізнесу у таких випадках", — розповідає Олексій Іванкін, засновник Опендатабот.

Такі компанії можуть стикатися з труднощами у фінансових операціях, оскільки банки та фінансові установи згідно з постановою НБУ № 65 повинні перевіряти компанії, що були фігурантами кримінальних справ.

Джерело: Опендатабот

Читайте також