В Україні змінили термін розшуку громадян за порушення військового обліку

Послідовники розшукують осіб для обліку
Послідовники розшукують осіб для обліку

Продовжено терміни розшуку громадян за порушення військового обліку

Заступник міністра оборони із цифровізації Катерина Черногоренко повідомила, що терміни розшуку громадян за порушення військового обліку продовжили в Україні. Раніше, їх статус "у розшуку" відображався в додатку Резерв+, але тепер цей статус скасовано. Громадяни, які порушували правила військового обліку, наприклад, ігнорували повістки, зверталися до Національної поліції. Але фактично, таких порушень було всього 25%. За новим законодавством, адміністративне стягнення може бути накладено протягом двох місяців з дня порушення.

"Чому громадяни мали такий статус? Якщо людина порушувала правила військового обліку - наприклад, ігнорувала повістки, ТЦК звертався до Національної поліції. Але фактично кількість таких звернень становить близько 25%. Відповідно до законодавства такий "розшук" мав свої терміни. Адже до 19 травня адміністративне стягнення могло бути накладено не пізніше двох місяців з дня порушення правил військового обліку."

Недавно президент підписав закон, згідно з яким невиконання особами військового обліку або неявка на виклик у Територіальні центри комплектування до Збройних Сил України може бути оштрафовано. Штраф може складати від 17 до 22,5 тисяч гривень, і його можуть накласти протягом року. Додатково, новий закон також встановлює нові терміни для накладення штрафів за порушення військового обліку.

Штрафи за порушення військового обліку можуть бути накладені протягом 3 місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше одного року з дня його скоєння. Це означає, що на громадян можуть накласти штраф протягом року з дня вчинення порушення за відповідні статті КУпАП. Зазначимо, що ухилення від військового обліку після попередження може бути покаране штрафом або виправними роботами.

Читайте також