В Україні зростають борги підприємств по зарплаті

Зворотній борг зарплати підприємств виросли
Зворотній борг зарплати підприємств виросли

Понад 34 тисячі боргів по зарплаті українські бізнеси

Українські компанії мають борги по зарплаті перед майже 2 тисячами працівників. Найбільше боржників знаходиться на Сумщині, а найменше - у Чернівецькій області. За даними Міністерства юстиції, станом на 6 серпня 2024 року зареєстровано понад 34 тисячі таких боргів.

Кількість проваджень за боргами по зарплаті зростає. У 2021 році їх було зареєстровано 6,3 тисячі, проте після початку повномасштабного вторгнення нових проваджень поменшало на 29%. Але вже цього року кількість нових проваджень зросла більше, ніж за весь минулий рік. Також варто відзначити, що борги по зарплаті упали на початку вторгнення, але тенденція зростання відновилася.

Найбільше компаній-боржників виявилося на Сумщині - 5,6 тисячі проваджень або 16,4% від загальної кількості. Київ має 3,4 тисячі таких проваджень (9,8%), а Дніпропетровщина - 2,2 тисячі або 6,6%. Про регіон, в якому знаходяться майже 3 тисячі боржників, інформації немає.

Головними боржниками є держпідприємства та акціонерні товариства, які мають понад 11 та 9 тисяч проваджень відповідно або 33,8% та 28,8% від усіх боргів. Також заборгування є й у Товариствах з обмеженою відповідальністю (ТОВ) - 4,9 тисячі або 14,2%.

Загалом 9,7% боргів по зарплаті припадає на дочірні підприємства Облавтодора, при цьому найбільше проваджень у Сумському машинобудівному науково-виробничому об'єднанні - 4 071 або 11,8% загальної кількості.

Читайте також