Вчителям треба менше писати червоною ручкою: пояснення психологині

Вчителі зазвичай пишуть зауваження чи ставлять оцінки червоною пастою.

Але іноді це може завдати тривожності школяру. Про це повідомила психологиня Світлана Ройз, передає "Всеосвіта".

За її словами, зошит чи малюнок це продовження внутрішньої території та простору дитини. Тому те, що туди потрапляє "ззовні" правки або оцінка часто сприймається дитиною занадто емоційно. Іноді як втручання.

Експертка підкреслила, що будь-який розвиток, у тому числі й навчання, відбуваються лише за умови відчуття безпеки й спокою. Тому вчителям рекомендує обережно використовувати червону ручку. Щоб не розвинути у дитини схильність до "шкільної тривожності" страху зробити будь-яку помилку.

"Чим більше вчитель, батьки чи сама дитина фіксуються на помилках, тим більшим стає страх припуститись нової помилки", додала Ройз.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За її словами, червоний колір сприймається дитиною, як сигнал світлофора "стоп". Також як обмеження і вияв авторитарності. Дитині часто складно перейти до нової дії після того, як вона побачить у зошиті червоний напис.

Психологиня вважає, що вчителю краще використовувати два кольори ручки червоний і зелений. Наприклад, зеленим підкреслювати або виділяти те, що зроблено ідеально. Червоним те, на що треба звернути увагу.

"Важливо, щоб зелених позначок було приблизно вдвічі більше, ніж червоних", зазначила Ройз.

Шкільний час це велика частина життя дитини. Там формується самооцінка. Вона, своєю чергою, впливає на те, наскільки дитина сприймає себе успішною та щасливою, пояснила психологиня.

На кінець грудня 2022 року в Україні були пошкоджені 2,6 тис. будівель закладів освіти, сотні повністю зруйновані. Такі наслідки повномасштабного вторгнення Росії, заявив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко.

На кінець минулого року, на підконтрольній українському уряду території працювали 12 902 школи. За межами держави перебували 516 тис. дітей шкільного віку, раніше ця цифра становила 620 тис.